Brunssumse mijnramp van 1928 herdacht

18877 In Brunssum is stilgestaan bij de mijnramp die zich bijna 90 jaar geleden voltrok op de Staatsmijn Hendrik. Dertien mijnwerkers verloren op vrijdag 13 juli 1928 hun leven bij een explosie van mijngas.

Oud-koempels hielden een korte herdenking bij het schachtwiel aan de Akerstraat. Leden van de mijnverenigingen uit Brunssum en Heerlen legden een krans en bloemen bij het monument. Ook werden de namen van de verongelukte mijnwerkers voorgelezen. Wethouder Carolus de Rijck sprak de oud-koempels toe. Ter afsluiting van de herdenking werd het traditionele Glück Auf gezongen.

Niet alleen de 13 koempels die in 1928 omkwamen werden herdacht. Bijna 20 jaar later werd Brunssum op 24 maart 1947 opnieuw opgeschrikt door een grote gasexplosie waarbij 13 koempels om het leven kwamen.

Kijk hier naar enkele foto's van de herdenking van de mijnramp >>