Gerd Leers: heb respect voor elkaar

Burgemeester Gerd Leers van Brunssum heeft de raadsfracties in Brunssum opgeroepen respect voor elkaar te hebben. Dat deed hij dinsdagavond bij aanvang van de raadsvergadering.

De vergadering gaat over het gronddossier van Jo Palmen en de twee integriteitsonderzoeken die naar hem zijn uitgevoerd.

Leers riep de fracties op om op basis van argumenten met elkaar de discussie aan te gaan. "...daarbij vraag ik u vooral het belang van deze mooie gemeente en haar inwoners centraal te stellen", zei de waarnemend burgemeester.

Leers hoopt dat beide rapporten een ijk- en keerpunt zijn in de Brunssumse politiek. "De volgende stap wil ik ook vanavond met u zetten. En dat is een stap van bezinning. Bezinning in de zin van: en hoe nu verder en beter?" Daarmee doelt de burgemeester op de lessen die uit deze kwestie getrokken kunnen worden. Bovendien, zo zegt Leers, zijn we aan de nieuwe raad verplicht om een streep te trekken onder het verleden.

Lefty Snackers van de fractie BBB/Lijst Palmen voerde als eerste het woord. Volgens hem voeren de VVD- en PvdA-fracties in de gemeenteraad een oorlog tegen Jo Palmen. Ook sprak hij van een pestdossier. VVD-fractievoorzitter Jack van Oppen opende zijn betoog met "het is een zwarte dag voor Brunssum." Volgens Van Oppen is er geen sprake van een integer bestuur. Ook zou Palmen bewust geprobeerd hebben informatie achter te houden voor de onderzoekers. Ook zou Palmen in het verleden regelmatig over zijn vete met de gemeente hebben meegestemd. Dat is niet meegenomen in het rapport. De VVD vindt dan ook een rectificatie op zijn plaats.

Fractievoorzitter Servie L'Espoir van het PAK riep op om te "...stoppen met het gezever en een sociaal zelfstandig Brunssum verder te helpen. De bestuurskracht van onze gemeente is dik in orde, de bestuurscultuur behoeft een grote schoonmaak."

Volgens Maurice Gordijn (CDA) heeft de coalitie bewust aangestuurd op een clash. "Het rapport heeft niet bijgedragen aan de normalisering van de verhoudingen in de raad maar heeft ze verslechterd", zei Gordijn.

Katinka Coenen van de SP riep wethouder Jo Palmen op om zelf op te stappen.

Ger Gerards (BCD) haalde fel uit naar voormalig burgemeester Luc Winants. Die liet een eerste integriteitsonderzoek doen naar wethouder Jo Palmen. Dat onderzoek was onvolledig en gekleurd. "Brunssum is genoeg door het slijk gehaald. We moeten nu verder", memoreerde Gerards. Ook fractievoorzitter Rob Dautzenberg (Lijst Borger) was niet te spreken over de handelwijze van Winants. Hij maakte duidelijk dat het al langer niet boterde met de toenmalige burgemeester.

Volg hier het debat: