LOOpende Zaken

LOOpende Zaken is het tweewekelijks praat- en discussieprogramma van LOO-tv. LOOpende Zaken besteedt aandacht aan onderwerpen die de inwoners van Brunssum, Onderbanken en Schinnen bezig houden. Aandacht voor zaken die in het nieuws staan, maar ook voor de plaatselijke politiek. LOOpende Zaken wordt gepresenteerd door Karel van Knippenberg en Paul Versteegen.

De presentator van LOOpende Zaken:

Paul Versteegen

Aflevering 136: Het plan voor het Sjef Diederenplein en aandacht voor Busnisess Club Onderbanken

LOOpende Zaken gaat dit weekend over het plan om in Hoensbroek een plein naar Sjef Diederen te vernoemen. Verder aandacht voor de Business Club Onderbanken met het Zoemerflestival in Schinveld.

Een paar dagen geleden opperde Huub Coenen uit Hoensbroek het idee om troubadour Sjef Diederen te eren met een naar hem vernoemd plein in Hoenbroek. Diederen kwam immers uit Gebrook. Een storm aan steunbetuigingen was het gevolg. Presentator Paul Versteegen praat met Huub Coenen over het plan.

Paul Verbeek van de Business Club Onderbanken zit ook aan de LOOpende Zaken tafel. De ondernemersclub wil meer werk maken van de evenementen die ze jaarlijks organiseren. Zoals het Zoemerflestival in Schinveld. Paul Verbeek vertelt waarom.

Aflevering:135: Hans Ubachs over zijn carrière en het gebiedsteam van de gemeente Schinnen

In de volgende LOOpende Zaken praat presentator Paul Versteegen met Hans Ubachs over zijn carrière. Acht jaar lang was Ubachs wethouder en loco-burgemeester in Onderbanken.

Na een kort wethouderschap in Schinnen ging Ubachs naar het Brabantse Laarbeek, nu als burgemeester. Deze week startte hij als waarnemend burgemeester in Gulpen Wittem. Eén van zijn eerste afspraken is bij LOOpende Zaken.

De Gemeente Schinnen zet een gebiedsteam in voor de taken op het gebied van zorg voor ouderen, gehandicapten en jeugd. Sanne Stouder is coördinator van het gebiedsteam en legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Aflevering 134: Nieuwe bomenkap en recyclebare stenen

Voor de tweede achtereenvolgende keer is Jacques Fijnaut van Stop Awacs te gast. Want de geschiedenis lijkt zicht te herhalen: Defensie wil opnieuw bomen kappen zodat de AWACS vliegtuigen makkelijker kunnen landen en opstijgen. Gaan actie-voerders zich opnieuw in de bossen van Schinveld verschansen? Fijnaut is er van overtuigd.

Vanwege de krimp moet in deze regio gesloopt worden. Heel veel sloopmateriaal kan hergebruikt worden. Als het aan Maarten Stadhouders ligt hebben we over niet al te lange tijd recyclebare stenen.

Aflevering 133: Archeologie in de regio en uitspraak Awacs-overlast

In een nieuwe aflevering van LOOpende zaken staan de thema's archeologie en de uitspraak van Raad van State omtrent de Awacs-overlast centraal.

Paul Versteegen praat met archeologe Hilde Vanneste over de snoeppot voor archeologen die Parkstad de laatste tijd blijkt te zijn. Zo zijn in Heerlen op diverse plekken Romeinse wegen ontdekt en zijn in Etzenrade plannen om de motte op te graven.

Aan tafel zit ook Jacques Fijnaut. De Raad van State vernietigde onlangs een uitspraak van rechtbank waarin de bezwaarschriften van bewoners van tafel werden geveegd. De staatssecretaris moet nu opnieuw naar de bezwaren van de omwonenden kijken. Fijnaut laat duidelijk weten wat het standpunt van de Stop Awacs Overlast hierover is.

Aflevering 132: Gezonde Brunssumse schooljeugd en de Schinvelder Hoeve

Aan de LOOpende Zaken tafel zitten deze keer wethouder Thomas Gelissen van Brunssum en ondernemer Martin Hendricks.

De Brunssumse schooljeugd is niet meer de ongezondste van de regio. Onder de kinderen was vooral sprake van overgewicht en een slechte motoriek. Het plan van aanpak van de gemeente heeft nu zijn vruchten afgeworpen. JOGG is het toverwoord: Jongeren Op Gezond Gewicht.

Martin Hendricks is met zijn zakenpartner Danny Keppels de nieuwe kasteelheren van de Schinvelder Hoeve. In LOOpende Zaken maakt hij duidelijk wat hun plannen zijn met de historische kasteelhoeve. De hoeve ging ruim een half jaar geleden voor de derde keer failliet. Maar de twee ondernemers geloven in het succes van het hotel-restaurant.

Aflevering 131: Brunssumse delegatie naar Libanon en muzikant Frans Bronzwaer

De nieuwe aflevering van LOOpende Zaken gaat over het Brunssumse bezoek aan de vluchtelingen in Libanon. Te gast is Wendy Bedet, die onderdeel uitmaakt van de Brunssumse delegatie.
Met presentator Paul Versteegen kijkt ze vooruit naar het aanstaande bezoek. Ze gaat daar met eigen ogen zien hoe het land de grote stroom van Syrische vluchtingen aanpakt.
Verder is te gast de bevlogen muzikant Frans Bronzwaer. Hij blikt terug op zijn carrière en schreef een lied over de vluchtelingenproblematiek. Wat hoopt hij hiermee te bereiken?

Aflevering 130: Guido Franken van Cinesud en regisseur Remy van Heugten

Deze aflevering van LOOpende Zaken staat in het teken van de Limburgs filmindustrie. Presentator Paul Versteegen praat daarover met Guido Franken van Cinesud en regisseur Remy van Heugten.
Filmplatform Cinesud is in het leven geroepen om de Limburgse film op de kaart te zetten.
Gouden Kalf winnaar Remy van Heugten uit Schinveld vertelt over zijn succes en de erkenning van zijn film Gluckauf en wat je doet na zo'n succes.

LOOpende Zaken is zaterdag, zondag en maandag op LOO-tv om 10.00, 14.00, 18.00 en 22.00 uur. Of bekijk het programma hieronder via internet.