Nato gaat Awacs-vloot vervangen

17145

De Nato gaat de Awacs-radarvliegtuigen op termijn vervangen. Volgens het Duitse persbureau DPA geven de Defensieministers van de aangesloten lidstaten deze week opdracht om de plannen daartoe verder uit te werken.

Het bondgenootschap heeft op dit moment 16 radarvliegtuigen van het type Boeing 707. Die zijn gestationeerd op de basis in Geilenkirchen, vlak over de grens bij Schinveld, en op andere militaire bases in Europa.

Over het vervangen van de vliegtuigen wordt binnen het bondgenootschap al langer gesproken. De nieuwe radarvliegtuigen zouden in 2035 klaar moeten zijn. Welk fabrikaat en type vliegtuig daarvoor in aanmerking komt wordt de komende tijd uitgezocht.

De radarvliegtuigen werden vlak na de oprichting van de E3A-Component vooral ingezet om het luchtruim langs de toenmalige oostbloklanden te bewaken. Tegenwoordig is de inzet vooral gericht op het Midden-Oosten en de bestrijding van terrorisme.

Over de vervanging kon een woordvoerder van de basis niets anders zeggen dan dat er altijd al sprake van is geweest dat de huidige Awacs-vliegtuigen tot 2035 in gebruik zouden blijven.

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© LOO-tv     2017