Schinnen behaalt doelstelling energieakkoord nu al

23467 De gemeente Schinnen heeft een doelstelling van het energieakkoord voor 2030 nu al behaald. Doel was om het energieverbruik van de openbare verlichting met de helft terug te brengen.

Om de energiekosten te verlagen zijn de straatlantaarns in de gemeente voorzien van led-armaturen die bovendien ook nog eens gedimd kunnen worden. Dit gebeurd na 22.00 uur. Dan wordt in de gemeente de straatverlichting met 50 procent gedimd.

Vroeger spaarde de gemeente tijdens de nachtelijke uren stroom door de helft van de lantaarnpalen uit te schakelen. Met de dimbare ledverlichting is het mogelijk dat alle lampen aanblijven wat weer rustiger oogt omdat de straat beter verlicht is.

Volgens dagblad De Limburger hoopt Schinnen dat ook Nuth en Onderbanken dit beleid gaan overnemen na de fusie. In beide gemeenten bestaat de straatverlichting deels nog uit niet dimbare lampen.